Výnimočná kniha o výnimočných ženách od výnimočných autoriek.

Príbehy päťdesiatich žien a dievčat z Čiech a Slovenska, ktoré posúvali hranice. Nenápadné ale vytrvalé rebelky bojovali za práva žien, snažili sa uplatniť v umení, športe alebo vo vede. Niektoré z nich používali aj naozajstné zbrane, no väčšina z nich len svoj hlas, svoj um, vytrvalosť. A lásku, lásku k umeniu, k ľuďom, k svojej krajine. Niektoré známe, iné zabudnuté, no všetky si zaslúžia našu pozornosť, pretože ako kvapky na kameni, krôčik po krôčiku, prešliapali cestičku tým ďalším.

Bertha získala Nobelovu cenu, Ľudmila bola prvou pilotkou, Sára a Chaviva zachránili mnohé životy, Libuše navrhla skvelé hračky, Olga hľadala stratené deti, Helena vyštudovala na Sorbonne a Zuzana prekonala samú seba aj zradný Lamanšský prieliv. Nechajte sa inšpirovať známymi aj takmer zabudnutými príbehmi našich výnimočných žien a dievčat. 

Knihu dopĺňa slovník cudzích výrazov a prehľadná časová os, ktorá priblíži spletitú históriu Čiech a Slovenska za posledných stopäťdesiat rokov aj prekážky, ktoré naše hrdinky museli prekonať.

Kniha vznikla v spolupráci viac ako štyridsiatich žien z Čiech a Slovenska a nájdete v nej texty od deviatich autoriek a takmer tridsiatky ilustrátoriek. Aj ony sú kvapkami, ktoré za sebou zanechávajú výraznú stopu.

Čítať viac
18,49 € Odporúčaná cena
V predaji

Informácie

Počet strán 224
K stiahnutiu pdf Ukážka.pdf
Dátum vydania 18.10.2019
Formát 185x250 mm
Hmotnosť 0,88 kg
Jazyk slovenčina
Číslo dielu 3
EAN 9788056612828
Vek od 8
Typ kniha
Väzba viazaná s laminovaným poťahom a prebalom

Video

Recenzia médii

Drominicka

Drominickacita.sk - Kvapky na kameni

Myslím si, že mnohí z vás (tak ako aj ja) si povedali, že sa roztrhlo vrece s knihami s príbehmi o ženských hrdinkách. Rebelky, Superženy a v neposlednom rade Kvapky na kameni, ktorú vám dnes predstavím. Priznám sa, už sa mi ich zdalo dosť. Ale aj po prečítaní tretej z menovaných som rada, že všetky tri vyšli. Kniha Kvapky na kameni bola inšpirovaná práve Príbehmi na dobrú noc pre rebelky. Chýbal...
Zuzana Bránická

fromtimetotime.sk - Kvapky na kameni

Umelkyňa, robotníčka, vedkyňa, rehoľníčka, matka, každá je iná, tak jedinečná. Príbehy päťdesiatich známych, niekedy zabudnutých, rebeliek z našej histórie. Životy tých, ktoré sa nebáli. Inšpiratívne, šťastné, ale aj smutné, i napriek tomu výnimočné. Ich osudy odlišné, no v mnohom rovné. Nebojacnosť, odvaha a túžba ich spája. A krása, čo pramení zo srdca. Nechajme sa pohladiť a inšpirovať touto kn...
Naďa

Montessori Kids - Kvapky na kameni

Túto jeseň vychádza jeden literárny skvost za druhým. Len nedávno som písala o úžasnej knihe SuperŽENY a o pár týždňov neskôr sa kochám ďalšou knihou o českých a slovenských superhrdinkách, s poetickým názvom Kvapky na kameni. Na knihe zaujme hneď názov a jeho vysvetlenie na prvých stranách. “Som ako kvapka na kameni. Kvapká stále na to isté miesto, necháva tam stopu. A aj ja zanechávam stopu ...

Autor knihy

Gabriela Futová

Gabriela Futová


Gabriela Futová (23. 2. 1971) sa narodila v Prešove, kde aj pracuje v Knižnici P. O. Hviezdoslava. Vymýšľa tam všelijaké zaujímavé podujatia a pomaly sa stáva jej neodmysliteľným „inventárom“. Žije v dedine Nová Polhora, takže má blízko aj do Prešova, aj do Košíc. Knihy pre deti píše od roku 2000 a inšpiruje sa všeličím: zážitkami z detstva, príhodami vlastných aj cudzích detí a tiež životom zvierat, ktorých má na dvore neúrekom. Okrem zvierat ľúbi svojho manžela Robka a svoje deti Elišku a Maroša (keď nezlostia. Keď zlostia, vtedy ich chce vymeniť za iné.) Má rada hudbu (brnká na klavíri, fúka do flauty a lezie tým okoliu na nervy), knihy, prerábanie starých vecí na nové, záhradu, spoločnosť aj samotu. Nerada upratuje, ale rada vymýšľa prekvapenia pre iných. Neznáša telefonovanie, ale zbožňuje ležanie a spanie.

Zuzana Štelbaská

Zuzana Štelbaská


Autorka, prekladateľka a čitateľka kníh pre deti a mládež. Od pätnástich rokov pôsobí v médiách. Vytvorila stovky magazínov, moderovala živé vysielania a prenosy z východného Slovenska, podieľala sa na medzinárodných koprodukciách organizácií Circom Regional a EBU, za ktoré získala niekoľko novinárskych cien. Ako dramaturgička a scenáristka sa podieľala na mnohých detských a tínedžerských programoch. Dnes pôsobí ako šéfdramatugička magazínu Reflex pre TV Markíza. Podľa jej knihy Mami, kúp mi psa vznikol rovnomenný seriál pre RTVS. Je autorkou mnohých úspešných kníh pre deti, medzi ktoré patrí séria Záchranná stanica inšpirovaná príbehmi zvieratiek zo stanice v Zázrivej, za zmienku stoja aj jej knižky pre najmenších Stane sa zázrak a Na koniec sveta, ktoré ilustroval Adrián Macho či séria pre mladých s knihami 14-roční a 15-roční.

Klára Kubíčková

Klára Kubíčková


Novinářka. Vystudovala Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity. Deset let pracovala v MF DNES, je redaktorkou časopisu Vlasta, kde v roce 2018 iniciovala vydání speciálu Inspirativní ženy. Externě píše pro Heroine.cz, Alarm a o cestování s dětmi na blog Dítě v batohu. V roce 2017 získala jako první cenu Ekopublika za environmentální žurnalistiku za cestopisnou reportáž ze Šumavy po kůrovcové kalamitě. Má čtyři děti, tři syny a dceru.

Hana Krutílková

Hana Krutílková


Historička a odborná muzejní pracovnice. Po studiích historie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity prošla několika muzejními institucemi, až zakotvila na Historickém oddělení Moravského zemského muzea. Věnuje se politickým a genderovým dějinám 19. a 20. století, moravskému a slezskému ženskému hnutí a problematice vstupu žen do politických stran. Je autorkou řady studií o regionálních ženských spolcích a osobnostech.   

Kamila Musilová

Kamila Musilová


Umělkyně a fotografka. Absolvovala studium na Institutu tvůrčí fotografie v Opavě a Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Své zkušenosti dále rozvíjela na různých zahraničních stážích a rezidencích, např. v Londýně, Dortmundu či Jeruzalémě, a několik let žila v Tel Avivu. Byla zakládající členkou a lektorkou LESa (Laboratory for Education and Synergy) při brněnské Fait Gallery a koordinuje umělecko-vědné aktivity v brněnské škole Labyrinth. Kombinuje práci v mediálním průmyslu s lektorstvím a uměleckými projekty.

Lucie Jarkovská

Lucie Jarkovská


Socioložka. Vystudovala Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity, kde byla jednou ze zakladatelek oboru Genderová studia. Výzkumně se věnuje genderovým aspektům výchovy a vzdělávání a sexuální výchově. Dlouhodobě spolupracuje s organizací NESEHNUTÍ na projektech podporujících rovnost dívek a chlapců. Je autorkou knihy Gender před tabulí a spoluautorkou knih S genderem na trh a Etnická rozmanitost ve škole: Stejnost v různosti.